היבטי אדריכלות ברמת גן
רמת גן שבמחוז תל אביב נוסדה כמושבה חקלאית בשנת 1921, והינה אחת הערים החשובות בארץ. היא שוכנת על מעל לשלושה עשר אלף דונם וגרים בה כמאה שישים אלף איש. אדריכלות ברמת גן משקפת את התפתחות העיר ושכונותיה לאורך השנים, החל מישוב כפרי קטן ועד לעיר מודרנית צפופה עם הרבה בניה רוויה.
ממושבה חקלאית לעיר מודרנית
את רמת גן ייסדו מספר תושבים מתל אביב השכנה, אשר בקשו ליצור מושב חקלאי עם איכות חיים גבוהה. אולם עד מהרה בגין תחומי העיסוק של תושביה, המושבה קבלה צביון עירוני עם ענפי תעשייה שונים. כמו כן, עם השנים התעשייה בעיר קבלה תאוצה וכיום רמת גן נחשבת למרכז תעשייה, הייטק, מסחר ועסקים מרכזי, עם מתחם הבורסה וסביבתו המבוסס על גורדי שחקים מרשימים בעיצובים ייחודיים. כמו כן העיר מוכרת בערכי שמירת הסביבה שלה עם עשרים וחמישה אחוז של שטחים ירוקים, גנים ופארקים מטופחים. בעיר שירותי קהילה מפותחים העונים לכל צרכי האוכלוסייה, בין היתר מבחינת רווחה, בריאות, אומנות, תרבות, ספורט והעשרה.
בין שכונות אינטימיות לאורבאניות מתקדמת ותוססת
כחלק מחזונה, העיר שואפת כל הזמן ליצור איזון בין מרחבים אורבאניים מתקדמים לבין שמירה על שכונות קהילתיות, אינטימיות, שקטות ושלוות. כך מקודמים פרויקטים חדשים של גורדי שחקים לצורכי מגורים, עסקים ומסחר, לצד פיתוח צירי תנועה שיכולים להתמודד עם עומסי תחבורה. מנגד, מושם דגש על מרחבים ירוקים עם הרבה שבילי אופניים, ושימור שכונות ותיקות עם מבנים נמוכי קומה. כל זאת מבוצע עם גישות אדריכליות מתקדמות ועכשוויות, המשלבות גישות ירוקות עם תפיסות עיצוב עדכניות. הגישות נשענות על ראייה ארוכת טווח, החושבת על שיפור איכות החיים בעיר ברמת הכלל והפרט כאחד. לשם כך העירייה גייסה אדריכלים ברמת גן אשר מעבדים את נתוני העיר הדמוגרפים ודואגים להתאמתם לצרכים עתידיים, כמו הקמת עוד מוסדות חינוך ותרבות, תשתיות, בתי אבות, מרפאות, תחבורה ציבורית, התחדשות בר קיימא וכו'.
מרכזה של רמת גן
הדיון על אדריכלות ברמת גן מתחיל במרכז העיר, המהווה את חלקה הוותיק ושוכן על שתי גבעות, הר אברהם והר שאול, שביניהן עמק בו שוכנים הרחובות הראשיים הרצל וביאליק עם בית העירייה, בית משפט ומוסדות ממשל נוספים. רחוב ביאליק שומר על צביונו ההיסטורי עם הרבה מבנים ישנים בסגנון בהאוס, ומבנים היסטוריים ייחודיים כמו קולנוע רמה, בית הדואר הישן, ובתי הוותיקים פורת וויטמן. כמו כן, בין ברחוב ביאליק והרצל במקום שבו בעבר שכנו חלקות הוותיקים, עומדים יום בנייני מגורים גבוהים. במרכז העיר עוברת גם שדרת הילד עם מבנים רבים בסגנון בינלאומי, שמצדה האחד כיכר רמב"ם עם בית הקולנוע הישן אורדע ובית הכנסת הגדול, ומצידה השני גן המלך דוד רחב הידיים והמטופח. בנוסף, בגבעת הר אברהם משמרים בתוך המרחב העירוני שרידים ארכיאולוגים. על הגבעה גם הוקמה שכונה אמידה של יהודים יוצאי גרמניה בני העלייה החמישית עם בית קפה קשת המפורסם. וזו רק ההתחלה: מרכז העיר משמר את צביונו ההיסטורי עם עוד מגוון מבנים ישנים ומשומרים:
- מצודת טגארט – מצודה גדולה אשר נבנתה על ידי הבריטים ומשמשת כתחנת משטרה.
- בית אברהם קרינצי – שכיהן כראש עיר ראשון של רמת גן ואשר כיום ביתו משמש כמוזיאון לתולדות העיר. הבית נבנה בשנת 1925 והיה מהראשונים במושבה. זהו בית רחב ידיים עם שני מפלסים הבנוי מאבן ועם גג רעפים, אשר נפגע קשות במלחמת השחרור ושוקם לאחר מכן.
- בית הבראה החלמה – נוהל על ידי דורה בלוך וכיום משמש כבית ספר.
- אמפיתיאטרון – הוקם בשנת 1947 על גבעת הר אברהם וכיום הוא נטוש ונותר ממנו ציור קיר זכר לימיו המפוארים.
שכונות ברמת גן
העיר רמת גן מחולקת לאזורים ושכונות רבות ולכל אזור מאפיינים אדריכליים ייחודים משלו, כפי שניתן לראות בדוגמאות הבאות:
- שכונת נווה יהושע – שכונה וותיקה בחלקה הדרומי של העיר שנוסדה בשנת 1946 ואופיינה בבתים צמודי קרקע כשבהמשך עם גלי העלייה נבנו בה שיכוני עולים. בשנות התשעים השכונה עברה התחדשות עירונית במהלכה נהרסו בתים צמודי קרקע ובמקומם נבנו רבי קומות, ביניהם מגדלי גני ערמונים ובנייני מגורים צבעוניים. בשכונה גרים כיום כששת אלפים תושבים.
- שכונת הבילויים – שוכנת בדרום העיר, נוסדה בשנת 1963 ומכונה גם שכונת קסם על שם בית קולנוע ישן שפעל בה. זוהי שכונה מעורבת של חילונים ודתיים.
- קריית בורוכוב – הוקמה במקור כשכונה נפרדת בעלת אופי סוציאליסטי ורק בשנת 1945 אוחדה עם רמת גן.
- רמת אפעל – שכונת יוקרה במזרח העיר אשר הוקמה על אדמות קיבוץ אפעל שפורק. בשכונה רמת חיים גבוהה עם בתים צמודי קרקע ומספר בנייני מגורים נמוכי קומה.
- רמת השקמה – השכונה הוקמה בשנת 1954 לטובת מפוני מעברות בסביבה. היא התחילה את דרכה כשכונה עם מדדים נמוכים אך לאורך השנים תדמיתה השתפרה פלאים, רבות בזכות השתתפותה בפרויקט ארצי לשיקום שכונות שנוהל על ידי צוות אדריכלים מרמת גן. כמו כן, בשנים האחרונות השכונה זוכה לתנופת בניה ושיקום עם תוספת נאה של בנייני מגורים חדישים ומרווחים.
- רמת חן – אחת השכונות היותר מבוססות ויוקרתיות ברמת גן, ששטחיה סופחו לעיר בשנת 1953. על שטחי השכונה נבנו בתים צמודי קרקע המאפיינים עד היום את המקום. היא תוכננה בצורת פרסה אשר במרכזה שוכנת כיכר עוזי חיטמן תושב העיר.
- גבעת גאולה – שכונה יחסית קטנה המונה כשש מאות איש, שהתחילה את דרכה עם קום המדינה, עם מתיישבים עולי תימן שיושבו בבתים ערבים נטושים. במשך השנים היה מצב תושבי השכונה לא ברור ולא אושר להם לשפץ ולהרחיב את בתיהם ולא היו לאזור תוכניות הנדסיות. בסוף שנות התשעים יצאה תוכנית פינוי בנוי לשכונה במהלכה נהרסו מבנים קיימים ונבנו תחתיהם רבי קומות. כיום עדיין ישנם חילוקי דעות בין תושבי השכונה לרשויות המקומיות בסוגיות תכנון עירוניות.