מה ההבדל בין עיצוב פנים לאדריכלות?
אדריכלות ועיצוב פנים הם תחומים משיקים זה לזה ולמרות זאת הם נבדלים בכמה היבטים. אדריכל עוסק בתכנון ועיצוב מבנים, אדריכלות כוללת בתוכה ידע וניסיון בתחומים: הנדסת בניין, תכנון עיצוב מבנים, תכנון ערים, תכנון מרחב וחלל ועוד. לעומת זאת עיצוב פנים עוסק בעיצוב המרחב הפנימי של המבנה, התאמת עיצוב חלל הבית לאורח חיים של הגרים בו והבנת צרכי הלקוח בהתאם לסגנון וטעמו האישי.
שלבים בעבודת האדריכל
קיימים מספר שלבים בעבודת האדריכל. השלב הראשון הוא פגישה עם הלקוח, בה דנים על מטרות פרויקט הבנייה, לאחר מכן האדריכל מגיע לבדוק את תנאי השטח על מנת ליצור תכנון מוקדם של אזור הבנייה, בשלב זה נלקחים בחשבון פרמטרים שונים כגון כיווני אוויר, מרחק מבתים הסמוכים לשטח המבנה, תכנון אזור המגרש שעליו ייבנה המבנה, חלוקה לשטחים פנימיים באזור הבנייה, בשלב זה, האדריכל מכין שרטוטים ותוכנית בנייה כללית המוצגת בפני הלקוח בהתאם להגדרת התקציב. בנוסף לכך האדריכל מוגבל לתקנות של חוקי התכנון והבנייה, יכולות להיות גם מגבלות מצד העירייה או הרשות המקומית.
האדריכל מכין את השרטוטים שכוללים את עיצוב המבנה והשטח, כיצד תיראה חזית המבנה, מיקום החלונות ופתחי הבית, גובה התקרה ומרכיבים נוספים. באמצעות השרטוטים האדריכל יכול להכין תכניות לצורך קבלת היתרי בנייה. בשלב הבא יש צורך בחישוב עלויות הבנייה, סוגי החומרים, כמויות וכדומה.
מטרתו של האדריכל היא ליצור מבנה פרקטי ומעוצב עבור הדיירים שיגורו בו. אדריכל למעשה אחראי על תהליך הבנייה בכללותו, למעשה האדריכל מנהל את תהליך הבנייה ולכן יש לו סמכות עליונה בכל הקשור להיתרים השונים. אדריכל צריך להיות בעל חוש אסתטי ויכולת פרקטית לתכנון הבית וחלוקת החדרים. אין ספק שהמקצוע דורש רמת דיוק גבוהה, כישרון עיצובי ויכולת תכנון תוך התחשבות בצרכי הלקוח והמגבלות השונות. עבודת האדריכל נעשית ברובה במשרד. אדריכל צריך לדעת להתנהל מול הרשויות או משרדי ממשלה, ישנם פרויקטים שעלולים להימשך זמן רב, בשונה מעבודת מעצב פנים שהינה דינמית יותר.
איך לבחור אדריכל?
עבודת האדריכל סובבת סביב תכנון המבנה, האדריכל נמצא בקשר עם אנשי מקצוע נוספים במהלך הפרויקט כגון היזם, מהנדס הבניין ועוד. על מנת להתרשם מעבודתו של האדריכל ניתן לבקש ממנו לצפות בתיק העבודות שלו. ניתן למצוא דוגמאות או סקיצות באתר האינטרנט שלו, ניתן לצפות בפרויקטים קודמים ולקבל רושם על אופי העבודה.
בשונה מעבודת האדריכל, מעצב פנים עובד על פרויקטים קצרי טווח, התוצאות נראות בצורה מהירה ודינמית יותר. יש הרבה יותר מקום לשינויים בבחירת סגנון העיצוב או חומרי הגלם תוך התחשבות בצרכי הלקוח. בחירת מעצב פנים חשובה לא פחות מאדריכל ויש לבדוק כמה פרמטרים טרם הבחירה.
תחומי התמחות של מעצב פנים
מטרתו של מעצב פנים היא לעצב חלל מגורים שיספק פונקציונליות יחד עם יופי ואסתטיקה. איכות העבודה של מעצב פנים נמדדת על ידי היכולת שלו לשלב בין השניים בצורה אופטימלית. מעצב פנים צריך לדעת כיצד לעצב כל חלל בנפרד אך עם זאת, ליצור מכלול שלם של קו עיצוב אחיד והרמוני עבור דיירי הבית. מעצב פנים צריך להיות בעל כישרון לעיצוב, יכולת ראיית מרחבים והבנת צרכי הלקוח. מעצב פנים משתמש בכלים רבים כדי לעצב את הבית, עליו לדעת לבחור את הצבעים והטקסטורות, בחירת ריהוט, תאורה, חפצי נוי, אביזרים וכל אלו מייצרים את הסגנון העיצובי על פי בחירת הלקוח.
איך לבחור מעצב פנים?
התכונה החשובה ביותר של מעצב פנים היא היכולת לרדת לפרטים הקטנים ועם זאת לראות את המרחב כולו על כל ההיבטים החשובים כגון התאמת התאורה והצבת הריהוט בחללים השונים של הבית, בחירת צבעים, טפטים ועוד. חשוב שתהיה כימיה טובה בין הלקוח לבין מעצב פנים כדי שניתן יהיה לדון במקומות בהם קיימת התלבטות, חשוב לשמור על קשר רציף במשך התהליך, כדי שהלקוח יהיה מודע לבחירות של המעצב וכן שתהיה הסכמה בין השניים.
כיום ניתן לראות ששוק מעצבי הפנים בישראל הולך וגדל. אז איך תדעו איך לבחור מעצב פנים שיעצב את הבית שתמיד חלמתם עליו? לפני שאתם פונים למעצב פנים, כדאי שתדעו באופן כללי את קו העיצוב ואת הסגנון. למשל אם אתם בוחרים בסגנון כפרי וחמים, או שאולי אתם מעדיפים ללכת על קו עיצוב מודרני ונקי, מינימליסטי או קלאסי. זו שאלה של טעם, אך כדאי להיות מוכנים מראש.
אחרי בחירת קו העיצוב יהיה קל יותר לפנות למעצב פנים שמתמחה בסגנון שבחרתם. תוכלו לראות על פי תיק העבודות שלו האם הוא מתאים לסגנון ולטעם האישי שלכם. השלב השני הוא תכנון התקציב, כיום ישנו היצע גדול של מעצבי פנים ולכן מומלץ לבדוק את המחיר לפני שאתם סוגרים חוזה. חשוב לברר בפגישת הייעוץ מה אתם מקבלים ממעצב הפנים, כמה שנות ניסיון יש לו בתחום ומומלץ לבקש בפגישה עימו להתרשם מעיצובים נוספים. ככל שתקבלו יותר מידע, כך ההחלטה תהיה פשוטה יותר עבורכם.
כדאי לשתף את המעצב ברצונות ובצרכים שלכם כבר בפגישה הראשונה. מומלץ לבקש תוכנית עבודה של המעצב, כך תוכלו לדעת בדיוק מה אתם מקבלים תמורת המחיר, בנוסף בקשו לדעת כמה זמן נמשך התהליך ומהם זמני העבודה. דבר נוסף וחשוב הוא קבלת סקיצות שישקפו לכם את התוצאה הסופית של העיצוב. אחרי ההתרשמות הראשונית, כדאי לבקש המלצה מלקוחות קודמים או ממכרים ששכרו את שירותיו של המעצב.
מה ההבדל בין אדריכל למעצב פנים?
כדי לענות על השאלה הזו חשוב לדעת מה המטרה של הלקוח. אם מטרתו היא בנייה של בית חדש או הוספת קומה לבית קיים למשל, במקרים אלו שוכרים את שירותיו של אדריכל. במידה והמטרה של הלקוח היא שיפוץ של הבית, ניתן לשכור את שירותיו של מעצב פנים. למעשה אדריכל עוסק בכל הקשור למבנה עצמו ולחלל שמחוצה לו. לעומתו מעצב פנים עוסק בחלל הפנימי של המבנה, הצבה של הריהוט, בחירת תאורה, בחירת בדים, כריות, וילונות וכדומה.
אם אתם בונים בית חדש מומלץ מאד לשכור אדריכל ומעצב פנים ולא להסתפק רק בשירותי האדריכל, שכן מעצב פנים משלים את עבודת האדריכל, הוא יספק לכם את עיצוב החלל הפנימי של הבית בהתאם לסגנון ולקו העיצוב שתבחרו. מומלץ לפנות למעצב פנים בשלבים הראשונים של הבנייה כדי שניתן יהיה לתכנן את העיצוב במקביל לעבודת האדריכל.
הבדל נוסף בין מעצב פנים לאדריכל הוא בסוג הלימודים והתעודה הניתנת עבור כל מקצוע. לימודי אדריכלות נמשכים כחמש שנים במוסד אקדמי המעניק תואר ראשון מסוג B.Arch ובנוסף לכך נדרשת התמחות של שלוש שנים. לימודי עיצוב פנים נמשכים בין שנתיים לארבע שנים במוסד אקדמי המעניק תעודה או תואר ראשון בתחום. כיום ישנם מספר מוסדות אקדמיים בארץ שבהם ניתן ללמוד לתואר ראשון באדריכלות: טכניון, מכללת שנקר, אוניברסיטת תל אביב, המרכז האקדמי ויצ"ו בחיפה, האקדמיה לאמנות ועיצוב "בצלאל" ואוניברסיטת אריאל.
שני המקצועות משלבים בתוכם תכונות דומות הנדרשות כדי להתמקצע בתחום. אדריכל ומעצב פנים צריכים להיות כישרוניים, בעל יכולת עיצוב ותכנון גבוהה, ירידה לפרטים הקטנים, חוש אסתטי ויכולת הבנת צרכי הלקוח.